Президентът Румен Радев ще участва днес в тържествената церемония за запалване

...
Президентът Румен Радев ще участва днес в тържествената церемония за запалване
Коментари Харесай

Румен Радев ще участва днес в церемонията за Ханука

Президентът Румен Радев ще взе участие днес в тържествената гала за запалване на свещите на Ханука – Празникът на светлината, заяви администрацията му.

Радев ще възпламени главната свещ – шамаша, на церемонията, с която се насочва обръщение за мир, съгласие и триумф.

Церемонията ще стартира от 17.00 часа в Централната софийска синагога.

Празникът на светлината – Ханука стартира на 25-ия ден от еврейския месец кислев (ноември-декемри по григорианския календар). Тази година празникът първият му ден бе на 12 декември.

Празникът отбелязва успеха на малцината макабейци над династията на Селевкидите, управлявала антична Юдея и Йерусалим.

Крал Антиох Епифан желал да елинизира царството си и да принуди всички страни и нации в империята да употребяват единствено гръцкия език, традиции и вяра. Храмът в Ерусалим бил опозорен и употребен за удостояване на Зевс. Службата в храма била неразрешена, светлината от менората (ритуалния седемсвещник) била угасена. На евреите било неразрешено да живеят по законите на Тората. Тогава преданите на Тората евреи, водени от Йехуда Макабей въстанали и, въпреки и малобройни, съумели да победят огромната армия и да осветят наново храма през 164 година прочие Хр. Това е първият път в историята, когато един народ въстава не за славата на своя цар или против различен народ, а за религиозна независимост.

Когато влезнали в осквернения храм и понечили да възпламенят още веднъж светлината, намерили единствено една дребна дамаджана с осветлен зехтин, който можел да гори един ден. Тогава съгласно легендата станало знамение - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, с цел да бъде приготвено ново, осветено масло.

Евреите палят специфичния свещник, ханукия, на прозореца или на вратата на дома си, тъй че светлината да озари не толкоз къщата на домакините, а улиците, къщите и хората - съседи, другари и инцидентни минувачи.

В Израел Ханука се назовава още Хаг Аорим (фестивал на светлината), защото свещите на ханукията се палят всеки ден, като поредно се усилва броят им.

Традиционният за празника привет е " Хаг Ханука Самеах! ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР